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New Developments Affecting Executive Pay 
Deductions

The Internal Revenue Service recently 

issued two rulings relating to the $1 million 

deduction limit for executive pay. The first, 

Private Letter Ruling 200804004, reversed 

a position stated in previous private letter 

rulings and concluded that compensation 

is not performance-based, and thus might 

not be deductible, if it is payable upon a 

termination without cause or a resignation 

with good reason even if stated perfor-

mance goals are not met. The second, 

Revenue Ruling 2008-13, confirmed the 

new position in a formal and binding ruling 

but also provides that the Service’s new 

position will be applied prospectively. 

Background

Section 162(m) of the Internal Revenue 

Code limits the deduction that a publicly 

held corporation may claim for compensa-

tion paid to its “covered employees” 

(generally the executive officers whose 

compensation is reported in the company’s 

proxy statement). Section 162(m) 

generally provides that the company’s 

compensation deduction for each covered 

employee cannot exceed $1 million.

Compensation that qualifies as “per-

formance-based” is not subject to the 

deduction limitation. For example, if a 

covered employee receives a salary of 

$750,000 and a $500,000 bonus, the 

company’s deduction for this compensa-

tion is limited to $1 million unless the 

bonus qualifies as performance-based. 

The entire $1.25 million may be deducted 

if the bonus satisfies the performance-

based compensation requirements.

Compensation is performance-based 

only if, inter alia, it is payable solely on 

account of achieving pre-established 

performance objectives. This requirement 

generally means that compensation is 

not performance-based if it is payable 

for any reason other than meeting the 

performance goals. This requirement also 

prohibits tandem arrangements, e.g., one 

agreement that calls for payment if the 

goals are achieved and a separate agree-

ment that calls for payment if the goals are 

not achieved.

The regulations have an exception to the 

“solely” requirement. Compensation quali-

fies as performance-based even though 

it may become payable upon death, 

disability or a change in control. The award 

or agreement can still qualify as perfor-

mance-based even though it provides for 

payment in some or all of those events. 

However, amounts that are paid due to 

death, disability or a control change will 

not qualify as performance-based if those 

payments are made regardless of whether 

the goals are achieved.
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In private letter rulings issued in 1999 

and 2006, the Service expanded on 

the exceptions set forth in the regula-

tions. The earlier rulings concluded 

that compensation could qualify as 

performance-based even if it also could 

become payable on account of a termi-

nation without cause or a resignation 

with good reason. As with the regulatory 

exceptions, however, amounts paid 

because of a termination without cause 

or a quit with good reason would not 

qualify as performance-based unless the 

payments were contingent upon meeting 

the performance objectives.

2008 Private Letter Ruling

The 2008 private letter ruling reversed 

the position set forth in the 1999 and 

2006 rulings. The most recent letter 

concluded that compensation is not pay-

able “solely” on account of meeting the 

performance objectives, and therefore 

is not performance-based, if it could be 

paid because of a termination without 

cause or a resignation with good reason. 

Therefore, none of the compensation 

payable under an award or agreement 

qualifies as performance-based if the 

compensation could be paid because 

of a termination without cause or a 

quit with good reason, without regard 

to whether the performance goals are 

achieved. 

Awards or agreements that provide for 

payment in the event of a termination 

without cause or a resignation with good 

reason, but only to the extent that the 

performance objectives are achieved, 

are not affected by the 2008 private 

letter ruling. 

Prospective Application

The Service recognized that its new 

position (a) reflects an about-face 

from its earlier (but informal) guid-

ance, (b) was released during the 

time that many public companies are 

making awards that are intended to 

be performance-based and (c) raises 

financial accounting and deduction 

issues concerning prior awards and 

agreements. The Service issued Rev. 

Rul. 2008-13 to address these concerns, 

to state its new position in a precedential 

form and to extend the new position to 

cover amounts payable on account of 

retirement.

The Revenue Ruling states that the 

Service’s new position will be given 

prospective application only. The pro-

spective application means that certain 

awards and agreements are “grandfa-

thered” and subject to the interpretations 

set forth in the 1999 and 2006 letter 

rulings. Awards and agreements can 

be “grandfathered” under either of two 

circumstances:

Awards or agreements under which 

an amount will be payable for a 

performance period beginning on 

or before January 1, 2009, are not 

subject to the new position. The 

“performance period” means the 

period of employment that relates 

to the performance objective. Thus, 

these awards can be performance-

based even though they provide for 

an automatic payment (without regard 

to the performance objectives), in the 

event of a termination without cause, 

a resignation with good reason or 

retirement.

Compensation payable under the 

terms of an employment contract in 

effect on February 21, 2008, is not 

subject to the new position. Thus, 

a severance benefit that “vests” the 

right to receive the compensation 

upon a termination without cause, a 

quit with good reason or retirement 

1.

2.

can be performance-based even 

though the payment is made without 

regard to the performance objectives. 

Note, however, that this relief is 

limited to the terms of the contract 

in effect on February 21, 2008, and 

ignores any renewal or extension 

of the contract (including automatic 

extensions under an “evergreen” 

provision).

The Bottom Line

Awards and agreements that relate to 

performance periods beginning on or 

before January 1, 2009, are not affected 

by the Service’s new position. Thus, the 

new position will not affect the deduct-

ibility of previous awards that otherwise 

satisfy Section 162(m). The prospective 

application of the new position also 

means that companies need not be 

concerned with the financial accounting 

issues of applying the Service’s new 

position to outstanding awards.

Companies can continue to make 

awards with provisions for automatic 

payment in the event of a termination 

without cause, a resignation with good 

reason or retirement if the performance 

period begins on or before January 

1, 2009. Of course, compensation 

that is paid in those events—and 

without regard to the attainment of the 

performance objectives—will not qualify 

as performance-based compensation 

under Section 162(m). Provisions that 

allow payment in those events will not 

affect the right to rely on the perfor-

mance-based compensation exception if 

payment is made because the goals are 

achieved. 

Awards that are made for performance 

periods beginning after January 1, 2009, 

will be subject to the Service’s new 

position. If the award provides for pay-
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ment, without regard to the performance 

goals, in the event of a termination 

without cause, quitting without good 

reason or retirement, the compensa-

tion will not be performance-based 

(unless it is “grandfathered” under the 

employment contract exception). Awards 

using performance periods beginning 

after January 1, 2009, can qualify as 

performance-based if any payment due 

because of a termination without cause, 

quitting with good reason or retirement, 

is also contingent on meeting the perfor-

mance objectives.

Companies should be mindful of the 

expiration or renewal dates of employ-

ment contracts that “vest” an executive’s 

right to receive compensation that is 

intended to be performance-based. 

A company could decide to renew or 

extend the current contract provisions 

(recognizing that awards with perfor-

mance periods beginning after January 

1, 2009, will not be performance-based). 

Alternatively, a company could decide to 

amend the contract provisions to state 

that upon a termination without cause, 

a quit with good reason or retirement, 

the executive is entitled to receive this 

compensation only to the extent that 

the performance goals are met. Finally, 

a company could decide to amend the 

contract provisions so that severance 

and other termination benefits are not 

paid with respect to amounts that are 

intended to be performance-based.

We welcome the opportunity to assist 

you in your response to the Service’s 

new position and the transition relief that 

is available under Rev. Rul. 2008-13.


